Smaki Babci

 

  1.  

Babka czekoladowa ekspresowa

Składniki

 

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jajka 3 szt
  • ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub z borówek
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • kakao 1 łyżka                         

  •  

 

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Wymieszać wszystkie składniki, dokładnie utrzeć mikserem i przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

 

Ciasto kinder country

Składniki 

  • Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm
  • na spód:
  • 1 szklanka (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 40 g)
  • 1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%
  • na masę:
  • 2 szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 80 g)
  • 1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g)
  • 200 g delikatnego serka twarogowego (np. President )
  • 250 g mascarpone
  • 1 szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego (350 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny (15 g)
  • 70 ml gorącego mleka
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • na polewę:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • do posypania ryż i płatki

 

 

Przygotowanie

 

  1. Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam czekoladę.
    Rondelek wyjmuję z garnka z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady dodaję płatki, ryż i dokładnie mieszam, tak aby płatki i ryż pokryły się czekoladą.

    Następnie ryż i płatki przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wyłożyłam boki oraz spód), i wyrównuję tak aby dno było całe pokryte masą.
    Foremkę wstawiam do lodówki na około 30 minut, tak aby spód zastygł.

  1. Spód już mam gotowy, zastygnięty. Teraz do żelatyny dodaję gorące mleko i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła, tak przygotowaną żelatynę odstawiam na czas przygotowania masy.
    Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno. Następnie dodaję mascarpone, przez chwilę miksuję, dodaję serek twarogowy i nadal miksuję, żeby składniki się połączyły.

    Następnie dodaję zagęszczone mleko i miksuję do połączenia się składników, na koniec dodaję żelatynę i jeszcze chwilę miksuję.
    Do tak przygotowanej masy dodaję płatki śniadaniowe oraz ryż preparowany i dokładnie mieszam - masa jest gotowa.

    Masę wykładam na wcześniej przygotowany spód i wyrównuję. Foremkę wstawiam do lodówki na około 2 godziny, żeby masa stężała.

Magiczne ciasto

Składniki

 

     

    • Krok 1
      Kasię rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na krem. Dodać przestudzoną Kasię.
       
      Krok 2
      Następnie dodawać partiami przesianą mąkę i mleko, wszystko razem miksując.
      Krok 3
      Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
      Krok 4
      Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką
      Krok 5
      Ciasto przełożyć do szczelnej formy o wymiarach 17 x 27 cm i piec w 160 st. C (opcja piekarnika góra-dół) około 45 minut. Pod koniec pieczenia należy ciasto obserwować, jeśli zacznie pękać należy zakończyć pieczenie.
       
       

     

    1.  
    2.  

     

     

       

       



      Dodaj komentarz






      Dodaj

      © 2013-2024 PRV.pl
      Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl